Verenigde Naties.

We zijn alweer een tijdje bezig om onze vrije dinsdagavonden te vullen met een lekker potje volleybal. Vaak zien we, aan het begin van het nieuwe seizoen, dat er andere (nieuwe) teamnamen staan ingevuld in het wedstrijdschema. Zo ook dit jaar. Op het schema stond de naam “UNPO” ingevuld. Een volleybalclub die vroeger “HPVL” bleek te heten, en bestond/bestaat uit 3 teams. Omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, dook ik achter de computer en Googelde de naam “UNPO”. Ik kwam terecht op een site van de Verenigde Naties! En las dat “UNPO” staat voor: Unrepresented Nations and Peoples Organization. Oftewel vrij vertaald: Organisatie voor Niet Vertegenwoordigde Naties en Volkeren. Ik dacht meteen: Maar binnen de BEVOBO zijn toch verschillende “bevolkingsgroepen” wel vertegenwoordigd? Ik dacht aan ASTER (Antillianen Surinamers Terneuzen), een “bevolkingsgroep” die al menig jaartje meespeelt in de BEVOBO. Toch is hun naam niet meer correct, want met regelmaat zien wij bij ASTER iemand met Pools bloed spelen. Ik dacht ook aan Yildiz, waar veel van onze Turkse medelanders spelen. En speelt er niet een lieftallige Braziliaanse bij C 1000; een fries bij ZVVV, en een Tukker bij de Pooter, om er zomaar een paar te noemen?
Omdat volleyballers, uit allerlei bevolkingsgroepen en uit allerlei landen, gewoon kunnen spelen bij diverse teams binnen de BEVOBO, vroeg ik me af, of een club voor “niet Vertegenwoordigde Naties en Volkeren” wel nodig is binnen de BEVOBO.
Ik trok mijn stoute (volleybal)schoenen aan en informeerde bij een speelster van UNPO 2, hoe het kon dat zij de Verenigde Naties zover hadden gekregen om hen te sponseren! En daar kwam de aap uit de mouw: Zij vertelde mij dat UNPO staat voor: “Uit Noordstraat Promenade Ontstaan”. Een club van volleyballiefhebbers, die graag een potje ballen, aan “wedstrijdevaluatie” doen en waar mensen, die eigenlijk géén training nodig hebben wel trainen en spelers die het juist zó hard nodig hebben, thuis blijven! “Ook is het een club”, zo zei ze, “waarbij volleybalspelers/speelsters uit elke natie of bevolkingsgroep welkom zijn, ongeacht kleur, ras, geloof en sekse!” Tot slot vertelde zij mij, dat zij voor de komende 3 jaar een nieuwe shirtsponsor hebben; Nog niet vertegenwoordigd bij de BEVOBO!: Een Aziatisch Restaurant.
Dus toch een héél klein beetje VN!

Richard van Elst

Reactie:
Nou kan ik me niet herinneren dat ik dat allemaal gezegd zou hebben hoor 🙂
Maar wel een leuke column. Groetjes de unpo2 speelster